We make plastics circular
July 2023

Umincorp brengt plastic recyclingketen volledig in eigen beheer dankzij nieuwe investeringen

Umincorp, marktleider in duurzame plasticrecycling, integreert dankzij nieuwe investeringen van Invest-NL en Energietransitiefonds Rotterdam het Amsterdamse recyclingfabriek Plastic Recycling Amsterdam (PRA) in haar bedrijfsstructuur. Deze stap zorgt ervoor dat Umincorp de volledige recyclingketen beheert. Deze strategische keuze bereidt Umincorp voor op komende Europese regelgeving over het verplichte gebruik van gerecycled materiaal in verpakkingen. Het primaire doel van de nieuwe investeringen is het verzekeren van de positie van Unimcorp als rendabele leider in de recyclingsector.

Umincorp, op dit moment 50% eigenaar van Plastic Recycling Amsterdam, zal de aandelen van de huidig joint venture partner overnemen en zo volledig eigenaar worden van het Amsterdamse bedrijf. De gehele recyclingketen, van scheiding van verschillende soorten plastic tot de productie van grondstof voor nieuwe toepassingen, komt daarmee onder beheer van Umincorp. De Amsterdamse locatie verwerkt jaarlijks meer dan 20 kiloton huishoudelijk plastic afval dat gewassen, vermalen tot flakes en magnetisch gescheiden wordt. Het PET-materiaal van Plastic Recycling Amsterdam en andere bronnen wordt in de recent geopende fabriek van Umincorp Polymers in Rotterdam verder verwerkt tot korrels die dienen als grondstof voor nieuwe consumenten verpakkingen en zo een duurzaam alternatief bieden voor de productie van nieuw plastic.

Met de samenvoeging legt Umincorp nog meer nadruk op de productie van recyclaat, dat vervolgens gebruikt kan worden voor hoogwaardige en consumentgerichte toepassingen. Dankzij de investeringsronde van Invest-NL en het Energietransitiefonds Rotterdam is Umincorp eveneens in staat om nieuwe machines voor beide locaties aan te schaffen die bijdragen aan de hoge kwaliteit van het recyclaat. Daarnaast zal de efficiëntie en capaciteit van beide fabrieken worden vergroot. Umincorp is zo goed voorbereid op de nieuwe Europese regels die vanaf 2023 gerecycled materiaal verplicht stellen. Minister Jetten heeft recent plannen aangekondigd om vanaf 2027 een minimumpercentage aan gerecycled materiaal verplicht te stellen voor Nederlandse plasticproducenten.

Arjen Wittekoek, General Manager van Umincorp is erg tevreden met de investering:

“Omdat we nu de gehele recyclingketen beheersen en kunnen investeren in nieuwe machines zijn we in staat om de kwaliteit van de gerecycled plastic korrels nog beter te maken en onze productie verder op te voeren.”

Over Umincorp

Umincorp zorgt ervoor dat plastic huisvuil een waardevolle bron van gerecyclede kunststoffen wordt, dankzij de gepatenteerde Magnetic Density Separation (MDS)-technologie. Deze aanpak leidt tot een hogere terugwinning en circulaire plastic grondstoffen, waardoor er meer dan 80% CO2 uitstoot vermeden wordt. Met een fabriek in Amsterdam en Rotterdam heeft Umincorp de hele recyclingketen, van scheiding tot grondstof voor plastic verpakkingen in eigen beheer. Umincorp voert continue R&D uit om bestaande processen te optimaliseren en de plastic recyclingketen scherp te houden.

Over Invest-NL

Invest-NL is de Nationale Financierings- en Ontwikkelingsinstelling van Nederland. Als toonaangevende impactinvesteerder is onze missie om financiering te verschaffen aan ondernemingen en innovaties die momenteel onvoldoende toegang hebben tot bestaande financieringsmogelijkheden. We werken samen met verschillende stakeholders, waaronder ondernemers, investeerders en ontwikkelingsspecialisten uit zowel de publieke als de private sector. We willen samen met hen de grote maatschappelijke transities waar Nederland voor staat versnellen om zo bijdragen aan een duurzaam en innovatief Nederland. Hierbij focussen we op de overgang naar een duurzame en circulaire economie, het bevorderen van betaalbare en toegankelijke gezondheidszorg en het stimuleren van technologische innovaties met het Deep Tech Fonds.

Over Energietransitiefonds Rotterdam
Het Energietransitiefonds Rotterdam is een initiatief van de gemeente Rotterdam met als doel de overgang naar duurzame energie in de regio te versnellen. Het fonds investeert in innovatieve projecten en bedrijven die een substantiële bijdrage kunnen leveren aan de energietransitie en de vermindering van de CO2-uitstoot in Rotterdam. Door financiële ondersteuning en begeleiding te bieden, stimuleert het Energietransitiefonds Rotterdam de ontwikkeling van nieuwe technologieën, processen en diensten die leiden tot een duurzame, toekomstbestendige energievoorziening.

Voor vragen kunt u contact opnemen met Arjen Wittekoek, General Manager van Umincorp
arjen.wittekoek@umincorp.com – 06 53 92 58 98