
News
June 2022
(Van links naar rechts): Lucy van Keulen (commercial director), Jaap Vandehoek (founder), Arjen Wittekoek (COO),
Trots delen wij mee dat wij de jury en de publieks prijs hebben gewonnen van de Stichting Afvalfonds Verpakkingen Awards 2022! Wij zijn dankbaar voor deze waardering voor onze innovatieve manier van plastic recyclen. Dankzij innovatie, goede ketensamenwerking en lef zijn wij tot tray-to-tray PET recycling gekomen.
Zie hier een video over deze circulaire verpakking die tot stand is gekomen samen met Hordijk & Albert Heijn:
https://www.youtube.com/watch?v=wSNwgwLJmns
May 2022
May 2022 - Recycling has everyone’s attention. But what is the source of this recycled plastic: Does it come for example from the Netherlands or from Turkey? Does it come from households or from companies? How sustainable is it recycled? One recycled plastic is not like another, and there are large differences in emissions between plastic recycling methods, Lucy van Keulen from Netherlands-based Umincorp points out and shares her opinion in this article on how post-consumer plastic waste can be recycled efficiently and what role the CO2 level is playing.
Lucy van Keulen, our Commercial Director, shares her opinion on recycling efficiently and C02 reduction.Link to the full article:
/uploads/ckeditor/attachments/190/Lucy_van_Keulen_article.pdf
Mei/Juni 2022 - In 2018 startten de NRK en PlasticsEurope Nederland het programma Rethink. Hiermee wil de industrie zich stevig mengen in het debat over rubber en kunststof en haar standpunten en ambities onder een breed publiek bekendmaken. Het voornaamste standpunt mag helder zijn: de producten bieden welzijn, veiligheid en comfort, verminderen voedselverspilling, maken voertuigen lichter en woningen energiezuiniger. De ambities liggen vooral op het terrein van de circulaire economie en het verlagen van de ecologische voetafdruk, uitgewerkt in de Re’s van het programma. Waar staan we nu op elk van die gebieden? Vier experts over de snelheid waarmee de industrie draait aan de knoppen van de verduurzaming
Jaap Vandehoek, mede-oprichter van Umincorp, vertelt in het artikel hoe Umincorp bijdraagt aan ''de markt op te schudden''.
Link naar het volledige artikel:
/uploads/ckeditor/attachments/188/28-33_Vorderingen_RE.pdf
March 2022
Persbericht 9 maart 2022- Hordijk en Umincorp werken samen om de plastic-keten echt circulair te maken. Dankzij de innovatieve plastic recyclingsaanpak van Umincorp is Hordijk in staat om gerecycled PET uit ons huisvuil te gebruiken om voedselveilige en transparante plastic trays te maken. Met deze tray to tray recycling zijn ze een van de eersten in de branche.
De Hordijk Groep is een familiebedrijf en vooraanstaande toeleverancier van producten en diensten voor de food- en agrisector. Dit doen zij zowel in Nederland als in het buitenland. Hordijk heeft meerdere vestigingen in Nederland waaronder twee thermoforming-locaties in Zaandam. Hier vormt Hordijk de plastic grondstoffen om naar verpakkingen voor versproducten zoals noten, salades en snoeptomaatjes.
Tray naar tray recyclen
Als grondstof gebruikt Hordijk verschillende bronnen waaronder gerecycled PET-plastic van statiegeldflessen. Dankzij de samenwerking met Umincorp kan nu ook huisvuil als bron gebruikt worden waardoor er van weggegooide plastic verpakkingen weer nieuwe verpakkingen gemaakt kunnen worden. Op deze manier ontstaat er een echt circulair en duurzaam proces. “Als we naar een circulaire economie toe willen, moeten er gesloten kringlopen ontstaan waarin grondstoffen hun waarde zo min mogelijk verliezen. Dit kan alleen wanneer we ook ons huisvuil als bron voor gerecycled plastic gaan gebruiken. Ons doel is dan ook om tray to tray te gaan recyclen en de aanpak van Umincorp maakt dit mogelijk”, aldus Fons Groenen, technisch directeur Hordijk.
Link naar het volledige persbericht: https://www.ondernemersbelang.nl/nieuws/hordijk-maakt-transparante-rpet-tray-op-basis-van-gerecycled-plastic-umincorp/
February 2022
Drie keer zo veel plastic afval
Plastic is een erg belangrijk product voor mensen. We raken het vaker aan dan dat we onze geliefden aanraken. Elke seconde komen er 1 miljoen nieuwe plastic items bij. Dit betekent dus vanaf het moment dat u dit stuk begon te lezen een berg ter grootte van de Eiffeltoren. Van alle plastic producten die ooit zijn geproduceerd, is maar 5 % enigszins gerecycled. Naast deze recycling, stroom een derde van het plastic het oppervlaktewater in (dit is elke minuut 1 afvalwagen aan plastic afval). Ook ongeveer een derde wordt verbrand zodat er warmte en energie wordt teruggewonnen en de rest gaat op andere manieren verloren. Daarnaast is de verwachting dat er over drie jaar niet 1 maar 3 miljoen ton plastic afval zal zijn. Drie keer zo veel plastic afval dat uiteindelijk ook voor drie keer zoveel milieu impact kan zorgen.
Een tekort aan plastic grondstoffen
Toch komen plastic recyclers steeds lastiger aan grondstoffen om nieuwe producten te maken. Wanneer we bijvoorbeeld naar PET-plastic kijken, zien we dat er een tekort is ontstaan in de keten zelf. Voorheen werd van een oude PET fles weer een nieuwe gemaakt. Daarnaast waren er genoeg ingezamelde PET flessen beschikbaar om ze ook voor andere toepassingen te gebruiken, zoals voorraaddozen, buitenkleden of fleecetruien te gebruiken. Maar de vraag om duurzaamheid van de consument heeft ervoor gezorgd dat grote frisdrank merken steeds meer gerecycled PET flessen zijn gaan hergebruiken voor hun eigen verpakkingen. Hierdoor is een tekort ontstaan in de rest van de plastic keten. Warenhuizen en woonwinkels als Hema en Ikea die eerst statiegeldflessen PET hergebruikte, moeten nu op zoek naar ander materiaal omdat er simpelweg te weinig is. Sommige plastic producenten moeten hierdoor tot hun verdriet teruggrijpen op vervuilend nieuwe (virgin) plastic.
Terugvinden onder oude sokken en maaltijdresten
Maar hoe kan er nu een tekort zijn aan grondstoffen als we maar 5 procent van al het plastic afval recyclen? Wanneer we ‘gewoon’ al het plastic recyclen is er geen tekort aan grondstoffen. Helaas is dit in de praktijk makkelijker gezegd dan gedaan. Niet alle plastics worden en kunnen netjes in de flessenautomaat ingeleverd worden. Daarnaast zijn plastic verpakkingen tegenwoordig best complex: ze bestaan uit meerdere lagen en of meerdere materialen. Het is ecologisch en economisch nog heel uitdagend om de nuttige soorten plastic van de onder andere half opgegeten maaltijden en oude sokken terug te vinden. Het is zoeken naar de spreekwoordelijke naald in de hooiberg.
Drie keer zoveel plastic afval
Alle goede bedoelingen ten spijt, blijft de berg plastic afval maar groeien. Geschat wordt zelfs een verdrievoudiging de komende drie jaar. Slecht nieuws voor de planeet, maar goed nieuws met het oog op bovenstaande? We hebben toch meer afval nodig? Het is een spagaat waar we maar moeilijk uit kunnen komen. Het is duidelijk dat er nieuwe technieken ontwikkeld moeten worden om dit plastic afval te kunnen vinden en scheiden.
Sterke magneten
Mechanische recycling is inmiddels zo ver gevorderd dat we gemengde plastic afvalstromen hoogwaardig kunnen scheiden. Door het gebruik van sterke magneten, gaat elke type plastic op een bepaalde hoogte drijven. Op deze manier kunnen we zeer zuivere grondstoffen voor PP, HDPE, PET verkrijgen. Deze drie typen plastics worden het meest gebruikt in huishoudelijke verpakkingen. Deze teruggewonnen ‘grondstoffen’ zijn zo zuiver dat er een transparant PET bakje voor fruit of een shampoofles van gemaakt kunnen worden.
Deze techniek noemen we Magnetic Density Separation (MDS) en wordt sind 2012 ontwikkelt en aangeboden door Umincorp. Recent ontving Umincorp een investering van €15 miljoen voor de bouw van een nieuwe rPET fabriek in Rotterdam. In Amsterdam wordt de MDS techniek al ingezet om het plastic verpakkingsafval van 1 miljoen mensen om te zetten in hoogwaardige kunststoffen. De kwaliteit van dit hoogwaardige gerecyclede plastic is aardig vergelijkbaar met de kwaliteit van virgin plastic. Maar in vergelijking met virgin plastic kost het aanboren van deze plastic bron 80 procent minder CO2!
Dus juist omdat de berg plastic afval groeit, moeten we een manier gaan vinden om die berg beter te gebruiken: scheelt veel CO2 en ‘maakt’ een veelgevraagde grondstof. Die naald is makkelijker te vinden dan je denkt.
Lucy van Keulen, Commerical Director Umincorp via https://linkmagazine.nl/hoe-we-de-naald-in-de-plastic-afvalberg-kunnen-vinden/Albert Heijn start als eerste supermarkt in Nederland met de closed-loop recycling van plastic fruitbakken: door PET uit huishoudelijk afval weer in te zetten voor nieuwe plastic bakjes krijgt het plastic een tweede leven. De eerste verpakkingen die op deze manier hergebruikt worden, de verse fruitsalades (550 gram), liggen vanaf eind februari in de winkel. Initieel gaat het om ruim 500.000 bakjes per jaar. Met deze ontwikkeling zet Albert Heijn een grote stap richting circulair verpakken.
Transparant
PET uit huishoudelijk verpakkingsafval is de enige soort plastic die na recycling als voedselverpakking gebruikt mag worden. Tot nu toe kon dit alleen met PET-flessen zoals statiegeldflessen. Voorheen werden PET-bakjes, zoals champignonbakjes en schaaltjes voor vlees gerecycled tot niet-recyclebaar gekleurd plastic of laagwaardigere doeleinden, zoals bermpaaltjes of picknicktafels. Het is voor het eerst dat deze bakjes nu worden gerecycled tot transparante, recyclebare voedselverpakkingen.
Boost aan recycling
De nieuwe, transparante tray-to-tray verpakkingen, tot stand gekomen in samenwerking met plasticrecyclebedrijf Umincorp en verpakkingsproducent Hordijk, bestaan voor 40% uit gerecycled PET waarvan minimaal de helft uit huishoudelijk verpakkingsafval. Het voordeel van het recyclen van oude PET-bakjes is dat meer PET uit de statiegeldflessenstroom beschikbaar komt voor flessen zodat er minder nieuw (fossiel) plastic nodig is. Daarnaast geeft het de plasticrecycling een boost omdat meer gebruikte voedselverpakkingen weer een nieuw leven als voedselverpakking krijgen. Tenslotte zorgt het ook voor meer beschikbaarheid van gerecycled PET, een uitdaging die alleen maar groter wordt naarmate de vraag naar gerecycled plastic toeneemt.
Link naar volledig artikel:
https://nieuws.ah.nl/albert-heijn-maakt-verpakking-circulair/
Link naar de volledige story:
https://www.invest-nl.nl/portefeuille/story-umincorp?lang=nl
€15 mln. voor innovatieve plastic recycling fabriek Umincorp vanuit Invest-NL en Energietransitiefonds Rotterdam
Den Haag, 20 december 2021 – Invest-NL en Energietransitiefonds Rotterdam investeren samen €15 miljoen in Umincorp voor de bouw van een nieuwe rPET fabriek in Rotterdam. Umincorp (“Urban Mining Corp”) zet hiermee de volgende stap in het recyclen van plastics uit de afvalstroom van huishoudens. InnovationQuarter is als fondsmanager van Energietransitiefonds Rotterdam betrokken bij de investering.
Umincorp werkt plastic afvalstromen op tot zuivere grondstoffen voor producenten van plastic producten zoals verpakkingen, die daardoor minder plastics gebruiken afkomstig van fossiele grondstoffen en daarmee hun recyclingdoelstellingen kunnen behalen. Het grootste knelpunt bij de recycling van plastic huishoudelijk afval is het sorteren van verschillende plastic materialen waar het huishoudelijk afval uit bestaat. Hiervoor gebruikt Umincorp zowel bestaande als zelf ontwikkelde processen, waarvan Magnetic Density Separation (MDS) de belangrijkste en tevens zelf ontwikkelde processtap is.
MDS behelst het scheiden van plastics in de afvalstroom met behulp van een magnetische vloeistof. De MDS-technologie stelt Umincorp in staat significant meer plastic terug te winnen dan traditionele sorteer- en recyclingtechnieken. Deze verhoging van het percentage teruggewonnen plastics is van groot belang om aan de Europese recyclingdoelstellingen te kunnen voldoen. Daarnaast resulteert het proces in teruggewonnen plastics met een hogere zuiverheid. Hoe zuiverder de gerecyclede plastics, hoe beter toepasbaar en interessanter ze zijn als grondstof voor hoogwaardige plastic producten.
Dankzij de MDS-technologie van Umincorp gaat minder plastic de verbrandingsoven in en wordt er meer plastic met een hoge zuiverheid gewonnen uit huishoudelijk afval. Dit geldt ook voor de tot nu toe moeilijk te recyclen PET-schaaltjes die vaak uit meerdere dunne plastic laagjes bestaan. Met de nieuwe rPET fabriek is Umincorp in staat een gesloten grondstoffenkring te creëren: van plastic naar afval naar grondstof naar plastic. Producenten van plastic vragen steeds meer gerecycled plastic om het gebruik van fossiele grondstoffen te verminderen. Umincorp zal met deze nieuwe fabriek in deze behoefte kunnen voorzien. Al deze zaken samen resulteren in een forse CO2-winst van 30.000 ton CO2-equivalenten per jaar.
Jaap Vandehoek, medeoprichter Umincorp: ‘Onze technologie is inmiddels bewezen en biedt alle kansen om de recyclingmarkt daadwerkelijk op te schudden. We laten zien dat het anders kan. Opschaling stelt ons in staat onze impact te vergroten en een cruciale bijdrage te leveren aan de uitdagingen op het gebied van recycling. De investering bewijst het vertrouwen in onze aanpak van plastic recycling en helpt ons de volgende stap te zetten in de uitrol in Nederland en daarbuiten.’
Wouter Bos, CEO van Invest-NL: ‘Bijdragen aan een circulaire economie en een zo minimaal mogelijk gebruik van grondstoffen is een van onze belangrijkste doelstellingen. Met deze investering in Umincorp laten we zien dat met vernieuwende technologie meer mogelijk is op het gebied van recycling, waarbij bovendien een mooie milieuwinst wordt gerealiseerd door forse verlaging van de CO2-uitstoot.
Invest-NL investeert €9 miljoen en maakt gebruik van de EIB InnovFin SME Guarantee.
Rotterdam sneller circulair
Rotterdam wil de transitie naar de circulaire economie – waarin afval tot grondstoffen wordt getransformeerd – versnellen en Umincorp wil zich ontwikkelen tot koploper in circulaire plastics. Umincorp zet hiermee de volgende stap in het recyclen van plastics uit de afvalstroom van huishoudens. Umincorp past zeer goed binnen de strategie en circulaire doelstellingen van het Energietransitiefonds Rotterdam. In economisch opzicht is de winst eveneens aanzienlijk door de extra bedrijvigheid en extra arbeidsplaatsen. In aanvulling op de financiële investering zal InnovationQuarter als fondsmanager van Energietransitiefonds Rotterdam het managementteam van Umincorp ondersteunen daar waar nodig.
Arno Bonte, wethouder Duurzaamheid van de gemeente Rotterdam: ‘Jaarlijks verdwijnt er voor miljoenen tonnen aan plastic in de verbrandingsovens, dat is doodzonde. Daarom investeren we als gemeente graag in deze recyclefabriek. Met deze hoogwaardige recycling voorkomen we het verspillen van plastic afval en besparen we duizenden tonnen aan CO2. Dat helpt ons in het halen van onze klimaatdoelen en bij het vormgeven van een circulaire economie in Rotterdam.’
Rafael Koene, fondsmanager van Energietransitiefonds Rotterdam: ‘Met de innovaties en de ontwikkeling van de rPET fabriek draagt Umincorp in grote mate bij aan de circulaire economie van de Rotterdamse regio. Er wordt minder plastic verbrand en er ontstaat een gesloten grondstoffenkring, met een enorme CO2-uitstoot reductie als resultaat. Daarmee past Umincorp perfect binnen de strategie en doelstellingen van het Energietransitiefonds: de CO2-uitstoot verlagen en het gebruik van grondstoffen verminderen.’
Umincorp signs up to New Plastics Economy Global Commitment.
Learn more about The New Plastics Economy: https://www.newplasticseconomy.org/projects/global-commitment
60 % would change the brand.
75% is willing to pay more.
80% found this interesting.
January 2021